umami
~~~ WORD DNA ~~~~~~~~~~
Japanese stem uma- (うま-) (adjective umai “good, delicious.”)
In the 18th century, the Japanese noun umami appeared. The suffix sound -mi forms a noun, but it is often written by the kanji 味 “taste.”
1908, Tokyo Imperial University Professor Kikunae Ikeda obtained a patent to produce the umami essence or monosodium glutamate by extracting from kon-bu, edible kelp popularly used for Japanese cuisine, and categorized it as a 5th taste following the 4 basic tastes, traditionally considered that the human tongue could feel: sweet, sour, salty, & bitter.
In the 20th century, umami was borrowed into the English language meaning the “deliciousness, good taste (or taste of monosodium glutamate.) Also, “monosodium glutamate” itself.
~~~~~~~~~ 言葉の遺伝子 ~~~
umami は日本語から。
日本語のうまみは食べ物の味が良いこと。
東京帝大の池田菊苗教授は、
一九〇八 (明治四十一) 年、昆布から
旨味成分のグルミン酸ナトリウムを
抽出する特許を取得、
人間の舌が感じ取れるとされる
甘み、酸っぱみ、しょっぱみ、苦味に
つづく五番目の味とした。
教授はのちにこの成分を「味の素」の
商品名で世に送り出した。
Umami は「おいしさ」のほかに、
より具体的に
「グルタミン酸ナトリウム」
を指すこともある。
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