wheat
「小麦」
小麦粉の原材料。
温帯地域で広く栽培されていて、
挽いて取れる小麦粉は
パンなどの主食になるので、
「有用なもの、大切なもの」
小麦は生物学的には
大麦やライ麦の仲間。
一方、英単語 wheat は
一方、英単語 wheat は
言語学的には、
ゲルマン語族出身で、
white の仲間。
挽いた小麦、即ち、
小麦粉が白いため。
ことわざではもみがら (chaff) や
毒麦 (tares) などと対比させて、
「有益なもの」
Sort the wheat from the chaff.
「籾殻から小麦を分ける、
有用なものとかすを分ける、
取捨選択する」
OED が再録している例をひとつ。
十九世紀の聖歌から。
Let us keep the wheat and roses,
Casting out the thorns and chaff.
小麦と薔薇はとっておこう。
とげともみがらは捨て去って。
□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□
wheat
Of Germanic origin. Closely related to white. Because the flour, or ground wheat, is white,
basic sense
Old English, “grain of a cereal, from which the flour is made; plant which yields this grain, closely related to barley & rye.”
figurative sense (used often with tares or chaff.)
”something or someone useful.”
□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□
No comments:
Post a Comment